BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Zaharova: Neprihvatljivi pokušaji da se podriva ili ignoriše Rezolucija 1244 o Kosovu

Zaharova: Neprihvatljivi pokušaji da se podriva ili ignoriše Rezolucija 1244 o Kosovu
27.12.2022. god.

Neprihvatljivi su pokušaji da se podriva ili ignoriše Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu, a novo zaoštravanje koje je izbilo u pokrajini ubedljivo pokazuje da odstupanje od sadašnjeg regulatornog okvira o Kosovu samo provocira „prištinske radikale“, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


"Srbi već sedamnaest dana dežuraju na barikadama koje su podigli na severu regiona u znak protesta zbog privođenja bivšeg pripadnika lokalne `policije` Srbina Dejana Pantića. Takav legitiman oblik mirnog, nenasilnog otpora, redovnim aktima zastrašivanja i diskriminacije na etničkoj osnovi izazvao je gnev među `vlastima` kosovskih Albanaca," rekla je Zaharova.

Rezolucija 1244 usvojena je 10. juna 1999. godine, kojom je dozvoljeno međunarodno civilno i vojno prisustvo u tadašnjoj Jugoslaviji.

Prema njenim rečima, „kontigenti NATO i EU raspoređeni u pokrajini ne mogu i ne žele da utiču na ono što se dešava... deluju kao statisti, odobravaju eskalaciju”.

"Sjedinjene Države i Evropska unija nastavljaju da razgovaraju sa Srbima sa visine, svako malo upadaju bahato dele instrukcije. Tipičan primer bila su predavanja visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, koji je kategorički naredio Srbima da `odmah uklone` barikade. Ovako otvoreno poigravanje Brisela apetitima Albanaca prevazilazi sve zamislive granice cinizma. Stalni pritisak Evropske unije i vodećih država članica na kosovske Srbe u oštroj je suprotnosti sa njihovim samrtnim ćutanjem o ignorisanju obaveze Prištinje o stvaranju Zajednice srbskih opština u pokrajini“, rekla je Zaharova.

„Ključni preduslov za kosovsko rešenje, ako neko zaista teži miru, jeste čvrsto poštovanje njegovih međunarodnopravnih osnova. Neprihvatljivi su pokušaji podrivanja ili ignorisanja fundamentalne rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. Novo zaoštravanje koje je izbilo u pokrajini ubedljivo pokazuje da odstupanje od sadašnjeg regulatornog okvira za Kosovo samo provocira prištinske radikale. I tu nije daleko od pravog sukoba velikih razmera“, rezimirala je Zaharova.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.


Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

SAD šalju oružje u vrednosti od 400 miliona dolara kako bi pomogle Kijevu da zadrži mogući pritisak Moskve na Harkov


Municija je korišćena protiv naseljenih centara, izjavio je američki predsednik


Zapad neguje i podržava moderne naciste podržavajući Ukrajinu, izjavio je bivši ruski predsednik


Istražitelji imaju jasnu predstavu ko stoji iza masakra u Krokus siti holu, izjavio je rukovodilac ruske bezbednosne agencije


Ostale novosti iz rubrike »